Posle naporne nedele uvek volim da se opustim uz neki dobar film i naravno neku grickalicu. Čips mi je omiljeni, ali za ovu zdravu verziju sam saznala od svoje drage Marine, koja mi je posle prvi preipreme ove savršene grickalice odmah pored oduševljenja prosledila i recept.
Nisam neki kuvar i nije tajna da ne volim da provodim mnogo vremena u kuhinji, instant obroci su moja specijalnost, pa zato sve ono sto ne zahteva više od jedne korišćene posude i 20 min vremena nije za mene.
Ukoliko volite toritilja čips, ovo će vam se sigurno dopasti. Sam recep je vrlo jednostavan, a sve sastojke je potrebno pomešati u jednu posudu.
Osnovnu verziju obično oplemenim još nekim ukusom, npr. lukom u granulama, mlevenom ljutom papricicom, lanenim semenkama, susamom, semenkama suncokreta…ili već nekim ukusom koji volite.
Za pripremu ove super brze i zdrave grickalice je potrebno nekih 15 minuta vremena i:
- 2dl (130g) kukuruznog brašna za palentu
- 50ml maslinovog ulja (ja stavim polovnu znači oko 25ml ukoliko volite suvlju varijantu)
- 250ml proključale vode
- morska so za posipanje
Pre nego sto počnete sa sjedinjavanjem ovih sastojaka, uključite rernu da se zagreje na nekih 150 °C.
Sve suve sastojke ubacite u činiju. Za merenje je najbolje da koristite merice od 1/2dl i od 1dl ukoliko ih imate, jer je tako brže, a i mere ne moraju biti baš tako precizne. Dodajte maslinovo ulje, a zatim malo varjačom izmešajte da se sve sjedinji.
Sipajte vodu koja je tek proključala i varjačom izmešate. Izgledaće poput palente i na početku će delovati pomalo tečno, ali dok pripremite papir za rastanjivanje testa, oklagiju i ostalo, smesa će se malčice stegnuti. Dakle, ne očekujte teksturu testa, ne može se mesiti rukama i da, verujte mi da će se razvući u tanki list bez problema!
Na radnu površinu stavite list papira za pečenje koji bi trebalo manje-više da bude veličine pleha. Na sredinu prenesite polovinu smese i prekrijte drugim papirom. Rukama ovlaš pritisnite da se formira disk, a zatim oklagijom preko gornjeg papira rastanjite testo najviše što možete. Malo po malo, videćete da se fino i lako rastanjuje tako da prekrije čitav list.
Sklonite gornji papir (iskoristite ga za naredno razvijanje) i prenesite sve zajedno u pleh podvlačeći ruke ispod papira (ukoliko nemate još par ruku da pripomogne). Ne brinite što ćete već vidjeti pukotine na rastanjenom tijestu, ono će ionako kasnije popucati. Pospite so odgore i stavite plehove u zagrijanu rernu. Pecite ih oko 25-30 minuta uz uključen ventilator.
Znaćete da su gotovi po mirisu, a zatim i po boji (biće blago rumeni) i biće suvi.
Izvucite iz rerne, ostavite da se malčice prohlade, izlomite i uzivajte u ovoj zdravoj grickalici koji ćete rado da spremate.