Avokado je zeleni, kruškasti plod često nazvan „aligator kruška“. Sadrži zdrave masti, bogat je vlaknima i raznim važnim hranljivim stvarima. Avokado je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu i svakako ga trebate uvrstiti u svoj jelovnik.
E sad kako prepoznati zreo plod avokada. Pre nego napunite kesu ovom voćkom uvek prvo opipajte plod, tj. blago stisnite avokado. Ukoliko je mekan na dodir, ali ne do te mere da se raspada, pronašli ste savršen avokado. Boja avokada takođe je dobar znak unutrašnjeg stanja. Ako je avokado potpuno zelen, šanse da je tvrd i nezreo su velike …
Potrebni sastojci:
- 1 avokado srednje veličine
- 2 manja jaja
- 2 kriške slanine propržene pa iseckane
- 2 parčeta tosta
- So, biber
- Ljuti sos i sveži paradajz (po želji)
Pre pripreme zagrejte rernu na 200C.
Avokado prepolovite i izvadite koščicu. Ako vam se udubljenje u avokadu čini previše malo da unutra stane jaje, slobodno ga kašikom još više izdubite.
U posudu za pečenje ili u male posudice za pečenje suflea stavite polovine avokada, pazite da stoje mirno i da se ne ljuljaju pa u udubljenja sipajte po jedno jaje.
Sve zajedno posolite, pobiberite pa stavite u rernu da se peče oko 15 minuta.
Kada izvadite iz rerne po pečenim jajima pospite komadiće hrskave slanine koju ste ranije ispržili. Poslužite sa tostom, svežim paradajzom i ljutim sosom.