Mirisi kolača u toplom domu, dok napolju pada sneg, neprocenjivi su za mene. Predvodnici te grupe su medenjaci, čiji se mirisi divnog karanfilića, cimeta i anisa, uz čaj ili mleko, pamte celog života. Nemojte da vas naziv „Najbolji“ pokoleba, pa da pomislite… evo još jedne koja misli da je njeno umeće vrhunsko… već shvatite ovo kao jedini recept koji sada isključivo koristim u moru prethodnih, posle isprobavanja i kombinacija više različitih medenjaka.
Sastojci za Savršene Medenjake:
- 400g brašna
- 140g šećera u prahu
- 60g maslaca
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenih začina (karanfilić, klinčić, anis, i cimet)
Priprema Medenjaka:
- Sjediniti sve suve sastojke: brašno (možete koristiti bilo koje brašno, a ja često mešam belo meko, tip 400 i integralno, pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati.
- Pažljivo otopiti na najnižoj temperaturi med i maslac. Prohladiti.
- Posebno žicom malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo.
- Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u frižideru i to minimum dva dana.
- Posle najmanje dva dana izvaditi ga iz folije, da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm. Raznim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći na odgovarajućoj temperaturi – medenjaci moraju biti fini i rumeni, a veoma brzo izgore, zato pažljivo. U svakom slučaju potrebno im je kratko vreme pečenja.
Savet za Ukrašavanje:
- Ohlađene medenjake sačuvajte u dobro zatvorenoj posudi.
- Ukoliko vam se testo mnogo lepi za ruke, slobodno dodajte još malo brašna, ali malo i postepeno, jer zavisi kolike su te kašike meda bile, a zavisi i od samog brašna, kvaliteta, granulacije, svežine…
Tajna Kraljevske Glazure – Dodir Luksuza na Vašim Poslasticama
Recept za kraljevsku glazuru koju možete koristiti u raznim prilikama, idealna za ukrašavanje keksića, medenjaka ali i torti. Kada malo uđete u štos, lako možete pisati po tortama i kolačima, ali i isprobavati neke druge tehnike ukrašavanja.
Sastojci Kraljevske Glazure:
- 1 belance
- 200g šećera u prahu
- 1 kašičica gustina (može i bez)
Priprema Kraljevske Glazure:
- Dodajte gustin u prethodno prosejan šećer u prahu.
- U drugoj posudi, umutite belance, postepeno dodajući šećer u prahu u više navrata, muteći na najmanjoj brzini. Promešajte spatulom kako biste sjedinili sve što se zadržalo na ivicama posude.
- Smesa mora biti gusta, tako da se kada je presečete spatulom, spoji za 7 sekundi.
- Ako želite obojiti glazuru, podelite smesu u odvojene posude i dodajte boje u prahu ili gel boje.
- Prekrijte posudu providnom folijom kako biste sprečili da se glazura osuši.
Savet za Ukrašavanje sa Kraljevskom Glazurom:
- Iskoristite malu kesu za ukrašavanje.
- Prvo iscrtajte ivice, a zatim popunite između ivica.
- Ako želite crtati detalje, dodajte više šećera u prahu kako bi glazura bila gušća.
- Ako želite popuniti između ivica, dodajte nekoliko kapi vode kako bi glazura bila ređa.
- Imajte na umu da što je glazura gušća, to će joj trebati više vremena da se osuši.
- Iglom ili čačkalicom popunite rupe i neravnine.
- Na kraju, lagano protresite kolačić kako biste ravnomerno rasporedili glazuru.