I ako je poslednjih godina potcenjena negativnim konstatacijama, jedna od najkorisnijih biljaka iz roda žitarica pšenica i te kako važi za za zdravu i korisnu namernicu za prehrambenu upotrebu ljudi.
Pšenica sadrzi vitamin B koji je veoma važan za imuni sistem, vitamin E, kalcijum, gvožđe, mnogo minerala i vlakana.
Najviše se upotrebljava u pekarskoj industriji putem brašna, za kolače i razna peciva. Naše bake su brašno koristile i za besprekorno uštirkan veš. U pravoslavlju je poznato kao kraljica slavske trpeze, ne izbežni deo bogate gozbe sa simbolikom zahvalnosti za plodove zemlje.
Kada je reč o zdravlju ima širok aspekt uticaja. Redovnim konzumiranjem kuvane pšenice može se sprečiti pojava dijabetesa tipa dva. Povoljno utiče na krvne sudove i kardio vaskularni sistem.Poboljsava sistem organa za varenje, reguliše zatvor.
Ono što je važno napomenuti je da se mora dobro skuvati. Izbor konzumacije je na vama možete je jesti kao salatu ,ubaciti je u kajganu , čorbu ili kao slatkiš sa medom i orasima.
Salata od pšenice
- Jedna kutlača psenice
- Kriška mladog kozijeg ili kravljeg sira
- Šaka rukole
- Šaka maslina
- 1 kuvano jaje
- Par kapi maslinovog ulja
- Lagano izmešajte sastojke i vaš brz, lagan i zdrav obrok je spreman.
Jedna zanimljiva činjenica vezana za pšenicu jeste da što je duže žvacete postaje slađa, probajte to da uradite sa mesom i ukus će se gubiti ili postati bljutav.
Dakle zdrava hrana je uvek slađa.
Losa strana pšenice je da sadrži gluten te je ne smeju koristiti ljudi koji su alergični.
Dakle ako niste alergični, uvrstite pšenicu u svoj jelovnik. Vas organizam će to ceniti.